• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Vad händer med bin och vartor på natten?

    Bier och veps betraktas som ett skadedjur av många, och i synnerhet vingar kommer att sticka ondskan om de känner sig hotade. De är mest aktiva under de varmare månaderna, särskilt mellan augusti och oktober (på norra halvklotet), när de kan bli mycket aggressiva och brukar hittas i närheten av soptunna eller kring mat. Med undantag av vissa arter är de ganska dormiga på natten - detta trots att den gemensamma honungsbien har fem ögon, men det kan ändå inte ses i mörkret.

    Bees

    Med undantag för Megalopta är nästan alla bin inaktiva på natten. Dronningbiet lägger dock ägg dag och natt i april och maj. Medan bina inte går och lägger sig, är de rörlösa, som behåller sin energi för dagen efter. Som med tupplurar, om du behöver bli av med biens bo, är nattetiden den bästa tiden att göra det.

    Wasps

    Vepsar är inte aktiva på natten, med undantag för några getingar i Central- och Sydamerika. Därför, om du vill ta hand om en varps nest är det bästa att göra det medan de sover. Se till att du handlar innan solen stiger, men som det är när de börjar vakna. De är extremt känsliga för ljus, därför kommer det minsta hint av solstråle att varna dem.

    Nocturnal Bees

    I den centralamerikanska regnskogen är en viss bia som kallas Megalopta nattlig. De hittar sig runt i mörkret genom att lära sig där vissa landmärken ligger runt deras bo. Medan deras syn inte har utvecklats för att tillåta dem att se i mörkret, verkar det vara deras minne som gör att de kan utföra sina aktiviteter på natten. Forskare testade dem genom att flytta föremål som var runt bietraset till ett annat ställe, och vid sin återkomst försökte biet hitta sitt bo bland de nyligen förflyttade föremålen utan framgång.

    Nattvatten

    Central och Sydamerika är också hem för en art av nattvål som heter Apioca, men deras aktiviteter är reserverade för nätter när det finns månsken. Vid dessa tillfällen lämnar vepsna sina bonar till foder för mat. Men på mörka nätter med ingen måne kvarstår de i sina bonar. Dessa tuppar skiljer sig från andra arter genom att drottningen är lika stor som de andra.

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com