• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Den stora livscykeln i Giant Panda

    Den jättepanda är en släkting till björnen och är infödd i bergskedjor i centrala Kina. Denna varelse hade en gång en mycket större räckvidd och bodde i låglandet, men habitatförlusten har begränsat sitt möjliga utbud. Jättepandor föredrar skogar med en tät bambu story, och har en diet består nästan uteslutande av denna växt.

    Avel

    Den jättepandan når könsmognad vid en ålder av cirka fem år och är fortfarande kapabel av reproduktion tills ungefär tjugo år gammal. Kvinnor ägglossar in i estrus i en till tre veckor på våren, men är endast mottagliga för hanen i två till tre dagar. De ringer till varandra och använder doftmarkörer för att hitta andra pandor för parning. Uppfödning sker varje två till tre år, på grund av den tid som behövs för att höja ungar. Kvinnor kan visa estrus liknande beteende innan de är mogna nog att föda upp.

    Embryo

    Medan panda embryoformer efter parning, mamman inte omedelbart bli gravid. I stället stannar utvecklingen vid blastocyst eller singelcellssteg. Enligt Giant Panda Species Survival Plan och Animal Planet har den jättepanda fördröjt implantationen, liksom andra björnar. Det kan ta tre till sex månader för embryot att implantera i livmodern.

    Födelse-

    En kvinnlig jättepanda fortfarande gravid för 95 till 160 dagar, och ger upphov till en eller två ungar. I de fall där två ungar är födda, överlever bara en vanligtvis. I fångenskap kan båda ungarna höjas till förfall. Nyfödda pandor är små, bara 3 till 5 oz. och 4 till 5 inches lång. De är hårlösa, blind och hjälplös.

    Cubs

    För flera dagar efter födseln, bryr sig mamman panda för sin unge exklusivt. Hon lämnar inte denen även för att mata eller dricka. I vissa fall lämnar moderen inte att äta förrän ungarna är tre till fyra veckors ålder. Kubbar lämnas ensamma under korta perioder, och öppnar inte sina ögon förrän i sex till åtta veckor. De kan inte flytta mycket på egen hand tills de är åtta till nio månader gamla. Baby pandor är avvanda runt nio månaders ålder till ett år.

    Unga vuxna

    Enligt Smithsonian National Zoological Park, vilda pandor lämna sina mödrar på ett och ett halvt till tre år . Unga pandor vandrar sedan i flera år för att hitta det bästa territoriet. Kvinnor bor ofta nära sina mammor, medan manar vandrar mer. Pandor trodde en gång vara ensamma, möttes bara för att kompisera, men de senaste uppgifterna indikerar att de kan dela territorier i små grupper och träffas utanför avelssäsongen. När de är sexuella mogna är dessa djur 2 till 3 meter långa på axeln och väger mellan 220 och 250 pund.

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com