• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Hur överlever jättepandas?

    Den snygga jättepandaen är björnens sällsynta och mest hotade art. Dess karakteristiska svarta och vita märken, fluffig kappa och dunkel, waddling promenad gör den jätte panda till människor över hela världen. Dessa vackra djur är bland världens mest hotade arter med endast cirka 1600 kvar i naturen. Jättepandas kan inte fortsätta att överleva i det vilda utan mänskligt skydd.

    Where Giant Pandas Live

    Vilda jättepandaer bor i ett bergsområde i sydvästra Kina, inklusive Gansu, Shaanxi och Sichuan provinser. Tidigare strövade de över ett mycket större område som inkluderade låglandet, men mänsklig utveckling drev dem in i bergen och fortsätter att hota den vilda befolkningen på oskyddade länder. Vilda jättepandaer lever för närvarande endast i bergskogens täta bambuskog.

    Vilka jättepandor äter

    Vilda pandaer äter mestadels bambu med några andra gräs och enstaka små djur för variation. I genomsnitt äter en vuxen panda 20 till 40 pounds bambu varje dag och spenderar upp till 16 timmar om dagen och hitta och äta mat. Pandor äter sittande upprätt och håller bambu stjälkar mellan sina tassar.

    Varför jättepandas är hotade?

    Flera faktorer bidrar till att minska vildpangapopulationen. Logging avskogning vanligt i Kina före 1998 förstörde och fragmenterade panda livsmiljöer, lämnar färre platser för pandas att leva. Avskogade områden, vägar och mänsklig bostad isolerade små pandapopulationer, vilket minskar den tillgängliga genpoolen som är nödvändig för en hälsosam befolkning. Den växande kinesiska befolkningen - tillsammans med väg- och järnvägsbyggnad, dambyggnad, landsbygds- och stadsexpansion och turism - fortsätter att inkräkta på naturliga pandahabitat. Poachers utgör också en konstant fara för vilda pandaer. Den svarta pandas sällsynta och vackra päls är högt uppskattad på den svarta marknaden.

    Giant Panda Breeding

    Förutom mänskliga problem utgör den långa avelscykeln för den jättepanda ett naturligt problem . Jättepandas börjar avel på fyra till åtta år och kan fortsätta i 12 till 16 år. De ägglossar bara en gång om året, på våren, och bara för några dagar. Dessa få dagar är den enda möjligheten för en kvinnlig panda att bli gravid. Liksom andra arter av björn lever inte jättepandaen i ett förpackning - det är ett ensamt territorial djur. Om mänsklig konstruktion ligger mellan en ägglossande kvinna och närmaste man, är möjligheten att odla förlorad under ett helt år.

    Om två pandaer lyckas, är graviditetsperioden 95 till 160 dagar. Pandor ger ibland två vuxna, men vanligtvis bara en överlever. Cuben stannar med sin mamma i två till tre år. Under de bästa omständigheterna kan en vild kvinnlig panda framgångsrikt höja maximalt åtta ungar under hennes livstid.

    Pandas odlar inte bra utanför sina naturliga livsmiljöer. Endast sex kvinnliga födda i fångenskap har lyckats födda ungar.

    Hjälpande jättepandas överleva

    Jättepandas står i spetsen för bevarandeinsatser. Den kinesiska regeringen förbjöd loggning 1998 för att stoppa avskogning och skapade ett antal skyddade områden där ingen utveckling är tillåten. Men hälften av den vilda pangapopulationen lever fortfarande utanför skyddade områden och 300 000 människor lever i oförskyddade naturliga panda livsmiljöer. Grupper som arbetar för att rädda jättepandaen har etablerat ett uppfödningsprogram, arbetar med den kinesiska regeringen för att skydda 100 procent av kända pandahabitat och har en plan att omplantera pandahabitat och bygga gröna korridorer - områden av skogsgröna bälten som förbinder isolerade pandahabitater för att underlätta avel

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com