• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Hur äter en ekorre över vinteren?

    Ekorrar hör till en stor familj, inklusive träd ekorrar, mark ekorrar och flygande ekorrar, och varje sort överlever vinteren annorlunda. Trä ekorrar har stora öron, långa buskiga svansar och skarpa klor; flygande ekorrar har ett membran som sträcker sig mellan sina handleder och anklar för att hjälpa dem att glida mellan träd; och mark ekorrar är fulla och har korta, starka underarmar för grävning. Omkring 279 ekorrearter finns runt om i världen, från öknar till regnskogar och skogar till arktiska områden.

    Östgrå ekorre

    Bor i den östra halvan av Nordamerika och södra Kanada, den östra grå ekorren (Sciurus carolinensis) överlever vintern genom att haka nötter. På hösten samlar ekorren nötter och begravningar små hovar över skogsmarken. När lite mat är tillgänglig, hämtar ekorren sina svampar genom en intensiv luktsinne som kan upptäcka dem genom 30 cm (1 fot) snö. Under svårt kallt vintervädret stannar den i sin eller nest i flera dagar i taget och släpper ut vid middagstid när temperaturen är varmast och ändrar sin normala gryning och skymningstid. Kvinnliga östra grays med unga kan fördröja avvänjning av en sen sommar kull fram till vintern är över.

    Södra flygande ekorre

    Den södra flygande ekorren (Glaucomys volans) minskar aktiviteten under vintermånaderna för att överleva. Inbabiting den östra hälften av Förenta staterna från södra Florida till sydöstra Kanada, den södra flygande ekorren bonar i grupper under vintern för att dra nytta av delad strålningsvärme, lokalisera och hålla reda på andra ekorrar genom höghöjda "cheeps". Det minskar också kroppstemperatur och metabolisk hastighet på vintern, men går inte in i viloläge. Under kallt väder blir ekorren mindre aktiv, utkylning mer sällan för att mata på sin vinterdiet av frön, hickorynötter, ekollon och vilda körsbärsborrningar.

    Trettonfodrad ekorre

    Namngiven För de 13 fläckarna eller prickade ränder som löper längs ryggen, sover den trettonade ekorren (Spermophilus tridecemlineatus) över vintern. Behöver överleva upp till sex månader utan mat eller vatten, återvänder den trettonade ekorren till sin underjordiska grävning i oktober och återkommer inte fram till mars. Ekorren kroppstemperatur sjunker till några grader över 0 Celsius, dess metaboliska hastighet saktar ner och det går in i ett tillstånd som kallas "torpor". Periodiskt hela vintern rinner ekorren och temperaturen stiger till nära normala nivåer, då återgår den till ett tillstånd. Den trettonfina marken ekorre använder upp det mesta av sitt kroppsfett under viloläge.

    Arktisk mark ekorre

    En mästare av vinteröverlevnad, den arktiska marken ekorre (Spermophilus parryii) håller temperaturer så låga som -30 grader Celsius (-22 grader Fahrenheit) utanför sin underjordiska burrow. Under viloläget faller kroppstemperaturen till -3 grader Celsius, och blodet förlorar alla vattenmolekyler, vilket förhindrar att iskristaller bildas. Arktisjordens ekorre sover i cirka åtta månader. Brian Barnes vid University of Alaska i Fairbanks genomförde en undersökning år 2012 som visade att manar vaknar tre veckor tidigare än honor, men förblir i sina burgar och matar på lagrade varor. Studien fann också att den lägsta temperaturen som en hibernating arktisk mark ekorre kunde uthärda utan att vakna var -26 grader Celsius (-14,8 grader Fahrenheit).

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com