• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Zebra livscykel

    Zebror är afrikanska hästar som är kända för sin vita päls med svarta eller mörka bruna band. Dessa hästar upprätthåller ett nära socialt beteende eftersom de är mer benägna att överleva i naturen om de är grupperade ihop. Graviditetstiden och livslängden hos zebror är olika bland underarter. Enligt Zoo Atlanta är de fyra primära zebra-arterna Cape Mountain, Hartmanns berg, slätter och Grevys zebror.

    Gestation

    En av de längsta graviditetsperioderna av zebra-underarter hör till Grevys zebra . Den genomsnittliga Grevys graviditetsperiod sträcker sig från 358 till 438 dagar, eller 12-14 månader. Plainszebras graviditetsperiod är cirka 360 till 396 dagar, eller 12-13 månader. De flesta zebror levererar enfödd, men har också varit kända för att producera tvillingar, enligt University of California-San Diego. Dubbelfödsel resulterar emellertid oftast i endast en av de nyfödda som överlever. Nyfödda zebror är kända som föl.

    Socialt beteende

    En manlig zebra eller hingst är huvudet på alla familjestrukturer i zebraunderarter. En grupp marer, eller kvinnliga zebror, följer med hingsten. Gruppen av honor är känd som en harem, och en vanlig harem har mellan två till fyra mares. Hingstar förvärvar marer genom att slåss andra hingstar när de är unga; unga kvinnliga zebror är fyllor. Hingstkämpar är våldsamma och inkluderar sparka och bita. När en ny fyllning går in i zebragruppen kan det finnas en animositet mellan den nya kvinnan och de andra marerna. Hingstens ansvar är att hitta betesmarker och vattenhål för harem.

    Predation

    Zebror är växtätande, vilket betyder att de bara äter vegetation. Dessa hästar är dock målen för köttätande djur, såsom leoparder, hyener och lejon. För att undvika predation surrar sebrorna sig. Vanligtvis kommer två eller tre zebror att vara vakna medan de andra zebrorna sover. Under dagen kommer zebrorna att stå i en grupp och deras ränder gör det svårt för rovdjur att bestämma vilken sebra som ska jaga. Bredden på sebras ränder varierar mellan underarter. Enligt San Diego Zoo har zebror i södra Afrika bredare ränder än zebror i centrala Afrika. Gröna växter

    I naturen ligger en sebras naturliga livslängd mellan 28 och 30 år, beroende på arten. Men över 50 procent av föl följs av rovdjur och två zebraarter, Grevys och Kapberget, ligger på utkanten av utrotningen. De främsta orsakerna till att dessa zebror utrotas är överjakt på päls, förödelse av livsmiljöer och förlust av vattenresurser, enligt International Union for Conservation of Nature's Red List. Flera organisationer, såsom Grevys Zebra Trust och Darwin Zebra Conservation Project, ökar medvetenheten för att säkerställa överlevnaden för dessa afrikanska hästar.

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com