• Home
  • Kemi
  • Astronomien
  • Energi
  • Naturen
  • Biologi
  • Fysik
  • Elektronik
  •  science >> Vetenskap >  >> Naturen
    Anpassningar av cheetahs för att leva i en savanna

    Cheetahs (Acinonyx jubatus) finns i savanna i östra och södra Afrika, som huvudsakligen består av stora gräsmarker och öppna skogsmarker med halvökenförhållanden, såsom i Namibia och Kenya. Att överleva under dessa ogynnsamma torra förhållanden kan vara svårt för alla djur. Ändå har geparden adekvat anpassat sig till dessa förhållanden, särskilt när det gäller jakt på mat.
    Body Shape and Speed

    Cheetahen, som ett köttätande djur, måste överleva genom att föda på andra djur. Dess kroppsfunktioner gör det möjligt att överleva på de få byten i savannen. Den har en lång och smal kropp, muskulösa ben och ett litet huvud, jämfört med kroppen, som strömlinjeformar den för att springa efter bytet. Cheetahs kan nå en hastighet av 70 miles per timme och kan täcka 115 fot på bara två sekunder. Detta gör det till det snabbaste djuret på jorden. Få av sitt byte, utom kanske gasellen, kan hålla jämna steg med denna hastighet.
    Camouflage

    Cheetah har päls som är gyllengul till svagt orange i färg. Detta gör att cheetahen lätt kan kamoufleras i savannas bruna gräsmarker samtidigt som det raderar bytet. Baby cheetah ungar har en man på ryggen, vilket gör att de kan smälta in sig med det höga gräset i savannen. Deras bruna fläckar håller dem också kamuflerade medan de stjälkar byten.
    Cheetah Cubs -

    Kvinnliga cheetahs föder bara två till fyra ungar. Detta gör det lättare för cheetahmoren att se upp, hantera och skydda sina ungar från rovdjur. När ungarna växer, strövar mamman runt på jakt efter ett gömstäl bort från rovdjur tills dess ungar är tillräckligt gamla för att skydda sig. En annan anpassning är "prrps" och "kikar" ungarna som kan höras över en mil bort. Bortsett från att hålla dem i kontakt med varandra, minskar ljudet risken för att förlora sin befolkning till rovdjur genom att skrämma bort dem.
    Jaktvanor

    Cheetahs jaktvanor har gjort det möjligt för dem att överleva i savann. Cheetahs livnär sig främst av Thompson gasell, antilop, harar, strutsar och marsvin, allt finns i öknen. Cheetahs föredrar att jaga tidigt på morgonen innan deras byte är förberedda för dagen eller på kvällen när deras byte är trötta. De jagar ibland i par eller grupper om de behöver ta ner en gnuer eller sebra. När de jaktar så vanker de inte ett bakhåll mot bytet. De stjälar istället sitt byte till inom 100 meter eftersom deras byte i sådana fall har fått panik. Gepardarna kommer sedan att sprintas för att attackera.
    Uttagbara klor

    Gepardens har mycket smala och helt utdragbara klor som kan komma ut ur tassarna och gå tillbaka in när den behöver använda dem. Denna anpassning är användbar för sprintning eftersom klorna gräver djupt ned i jorden för bättre grepp medan cheetahen går efter sitt byte. Klorna är också lätt böjda så att när den klarar av det flyktande rovet, kan geparden lätt gräva sina klor i djurets baksida och föra den till marken. Den fattar sedan rovets nacke med sina starka käkar, vilket får djuret att kvävas.

    © Vetenskap http://sv.scienceaq.com